Spanyol portál nyelviskolája
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com

Mesekönyv, amit imádnak a gyerkőcök

A felnövekvő gyereknek hatalmas igénye van arra, hogy mesekönyv olvasásával átlássa a letisztult humán kötelékeket, szimpatizáljon a vitézekkel, és megismerje a gonoszokat

Mesekönyv - A népmesék az egzisztenciális nehézségeket mindig tömören és egyértelműen fogalmazzák meg. Így a lurkó a mondanivaló lényegével szembesül, míg a nyakatekertebb cselekmény csak összezavarná a gyereket. A mesekönyv minden stádiumot egyszerűsít. Alakjait precíz vonallal alkotja meg, a részletek közül csak a legfontosabbakkal foglalkozik. Mesekönyv javaslatok a meseld.hu weboldalon. résztvevőiben csekély az egyéni vonás, inkább típusokat képviselnek. Sok modern mesetörténettel ellentétben, a mesékben a rossz éppúgy jelen van, mint az erény. A jó és a rossz csaknem minden mesében alakot ölt valamelyik szereplőben, és megnyilvánul tetteiben, mint ahogy mindkettő jelen van az életben és minden emberben is. Ez a kettősség hordozza azt az erkölcsi problémát, amelynek megoldásáért harcolni kell.

A mesekönyvből ki lehet ragadni szakaszokat, amelyeket aztán rajzként, vagy faliképként a gyerkőc viszontláthat. Ily módon a népszerű fabulabeli példaképét, vagy mesebeli helyét mindig láthatja.

A meseillusztrálások aszerint készülnek nálunk, hogy a szülő a kiválasztott fabulákból azt a részt elküldi nekünk, amelyet szeretne a gyerekszobában látni grafikaként. Arra is van mód, hogy több meséből egy kis képes mesekönyvet készítsünk személyre szabva a gyerek igényeinek megfelelően.

A mesekönyvek tartalmát legalább olyan jól lehet illusztrálni, akár megalkotni magát a mesét. A meseillusztráláshoz gyermeki látásmód és jó érzelmi vénák kellenek, melyekkel azonosulni lehet a gyermeki lélektan rejtelmeivel.

Címkék: mesekönyv

Forrás: meseld.hu, 2016-09-21 18:33